Oana Kovacs

Cam funcționabil

Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie, țara mea de glorii, țara mea de dor…

cam-functionabil-greseli-gramaticale-2016

La mulți ani, fată! Ai o vârstă respectabilă, ar fi cazul să-ți înveți plozii să vorbească așa cum trebuie. Nu de alta, dar era să leșin auzind de 1000 de ori două noi mode în vorbire. Le iau pe rând, să înțelegi despre ce-i vorba.

CAM – asta vine de la București. Prietenii mei din București sau bureștenizați au în ultima vreme tendința să-l folosească pe cam ăsta ca pe noul hip, cool, it word. Serios. Vă dau câteva exemple: ”Ai fost cam faină la petrecere”, ”Ne-am simțit cam bine”, ”Întâlnirea a fost cam faină”. WTF?! Nu vi se pare CAM exagerată treaba?

Așe. Să trecem la punctul 2. Ăsta chiar zgârie pe timpan și pe retină și îndeamnă la diagnostice gen amnezie sau Alzheimer.

FUNCȚIONABIL – vă sună cunoscut? Mie da, că l-am auzit și văzut scris de minim 5 ori în ultima lună. Iar… WTF?! Cuvântul acesta NU există. Nimic nu e funcționabil, eventual e funcțional – uitarăți?! Că eu tot cu sensul ăsta l-am auzit, în construcții gen ”frigider funcționabil” sau ”vând electrocasnice vechi, dar funcționabile”.

La trecutu-ți mare, mare viitor!


 

Și pentru că așa e drăguț, sigur am minim o scăpare gramaticală-n text pe care n-o văd acum nici bătută. 🙂

Comments

Oana • December 1, 2016


Previous Post

Next Post

Leave a Reply