Oana Kovacs

6

Business Days Timișoara 2012 – Ziua I – Conferința II – Leadership în vremuri tulburi

Mi-aș fi dorit să ofer informația mai repede, dar timpul nu ține cu minte și încă n-am primit răspuns la cererea de a lungi ziua la 48 de ore. Adevărata surpriză avută când am intrat pe mail a fost să văd că domnul Johannes Hendrick Mattheus von Bonzel mă urmărește pe Twitter și că a dat link spre postarea mea de dimineață referitoare la eveniment. It made my day, chiar dacă-i seară deja. (Și apreciez că are o echipă atentă la detalii!)

Dar să revin la oile mele legate de Business Days Timișoara 2012. A doua conferință s-a numit Leadership în vremuri tulburi.

A fost deschisă de Răzvan Ogîrcin, de la AIMS Human Capital Timișoara, care a spus o chestie foarte interesantă și, zic eu, reală – adevăratul leadership se manifestă în vremuri tulburi. În prezent, pentru că trecem prin vremuri tulburi, putem fi lideri, fiecare pe ”bucățica” noastră, iar asta înseamnă practic, nimic mai mult decât să fim responsabili, chestie absolut normală. Prezentarea lui a fost foarte umană, iar el a fost carismatic, ceea ce eu apreciez mult. Tot Răzvan Ogârcin a împărtășit cu publicul cei 4 S ai liderului contemporan: speranța, simțul umorului, smerenia și simțul omeniei. Dacă un lider nu are ultima caracteristică, e doar un ”robot îmbrăcat în Armani”.

Ivan Patzaichin a fost persoana care m-a impresionat cel mai mult la tot evenimentul Business Days Timișoara 2012. Efectiv când am venit acasă am dorit să aflu mai multe despre el. O să vă povestesc pe parcurs mai mult și veți înțelege de ce. El a avut o scurtă prezentare alături de Teodor Frolu. Cei doi au un parteneriat de turism în Deltă (Câți ați fost pe acolo? Mâna sus!) și la realizarea unui brand de haine. Teodor Frolu e arhitesc și dacă Ivan Patzaichin e candid și reținut, partenerul lui e fix pe dos și se completează perfect. Ivan Patzaichin a vorbit din experiența lui, pentru că la el leadershipul s-a bazat în primul rând pe siguranță, încredere în sine și ambiție. A povestit foarte candid de experiențele lui din viața sportivă și de noile lui proiecte, în care pune la fel de multă pasiune. În acest moment, cei doi au un parteneriat cu o fabrică din Timișoara pentru materiale naturale pentru hainele pe care le produc: bumbac, in, cânepă și țin neapărat ca textilele lor să fie produse în țara noastră, la fel ca bărcile pe care le produc, într-un atelier din Tulcea.

Bogdan Comănescu de la Accelera a vorbit despre cei 3 R ai liderilor din aceste vremuri, stabiliți de Winston Churchill – Reflect, Recharge și React. Să ne gândim bine, să ne bazăm pe emoții pozitive și să acționăm.

Marius Popa este consulul onorific al Olandei la Timișoara. Nu este prima oară când am plăcerea de a-l asculta pentru că a mai fost la o oră de seminar a mea de prin 2009 și atunci tot chestii interesante a avut de zis. Mi-a plăcut foarte tare cum a explicat că vulnerabilitatea unei lider este norbală, iar dacă ea e ucisă, creativitatea moare odată cu ea. De asemenea a dezbătut conceptele de rușine și vină. Nu trebuie să ne fie rușine de noi, ci doar să fim conștienți că suntem vinovați dacă acțiunile noastre nu sunt ok. Acținăm greșit uneori, dar asta nu ne face oameni răi.

Andy Szekely de la grupul de firme As a avut o prezentare simplă, dar nu simplistă. Ne-a pus să scriem ce ne place să facem și la ce ne pricepem să facem. Se suprapun cele două? Dacă da, suntem norocoși, dacă nu, trebuie să ne gândim cum să facem să se suprapună. Tot el a vorbit despre transformarea experților în lideri, despre cum se poate avansa doar dacă ne concentrăm pe progres, nu pe perfecțiune. Și un citat frumos din discursul lui de la Business Days Timișoara 2012 ”Când te dezvolți pe tine devii liber, când îi dezvolți pe alții, devii lider”.

Andreea Roșca, specialistă în Comunicare și Relații Publice a explicat de ce leadershipul se bazează pe comunicare și despre cum procrastinarea omoară viitorul.

sursă foto

Tot ea a împărtășit cu noi prima definiție a conceptului de leadership, dată de Oxford Dictionary în 1820 ”Să duci pe cineva într-un loc” (în traducere mot-a-mot), definiție care încă mai e valabilă dacă știm să o interpretăm, evident.

Marius Ghenea, Business Angel, cred că a fost cel mai așteptat de cei veniți la  Business Days Timișoara 2012. Este unul din investitorii de la Arena leilor și a vorbit foarte mult și repede, chestie care pe mine m-a bucurat, că vroiam MULTĂ informație. El crede despre leadership că nu este un ”talent” nativ, ci o caracteristică umană care se poate dezvolta. Partea bună este că în prezent există modele, dar înainte de revoluție nu erau. Tot el a povestit despre diversele stiluri de leadership, dar și despre cel toxic și a menționat că leadershipul este mai incomfortabil decât poziția de fi condus (I could not agree more!).

Cam asta a fost a doua conferință de la Business Days Timișoara 2012. Menționez că deși ambele mi s-au părut extrem de interesante, pentru mine personal, asta a fost mai utilă, mai practică.

Vor urma două postări despre workshopurile la care am luat parte și încă una cu concluzii.

Prima postarea din serie:

Business Days Timișoara 2012 – Ziua I – Conferința I – Orașul viitorului 

Comments

Oana • March 29, 2012


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Andreea March 30, 2012 - 09:21 Reply

  Foarte utile articolele despre Business Days. Imi plac detaliile pe care le-ai retinut din prezentari si abia astept sa-ti citesc concluziile.

  • Oana March 30, 2012 - 17:40 Reply

   Sper sa reusesc sa postez in seara asta :).

 2. Impresii finale legate de Business Days Timișoara 2012 | Oana Kovacs
 3. Leadership my ass! | Oana Kovacs
 4. Business Days Timișoara 2012 – Ziua I – Workshopul I - Comunicare | Oana Kovacs
 5. Business Days Timișoara 2012 – Ziua I – Workshopul II - Leadership | Oana Kovacs

Leave a Reply