Oana Kovacs

10

Business Days Timișoara 2012 – Ziua I – Conferința I – Orașul viitorului

Am fost la Business Days Timișoara 2012 datorită Trender care m-a premiat cu o invitație pe care mi-o doream mult și pe care nu mă înduram să dau banii (adică valora 90 de euro invitația mea, pentru o zi din două). Au fost două conferințe și 8 workshopuri în ziua I de la Business Days Timișoara 2012. Se putea participa la ambele conferințe și la maxim două workshopuri, deoarece ultimele erau susținute câte 4, în paralele. Conferințele au fost mai lungi, așa că vă zic azi de ele și mâine de workshopuri și de concluziile mele.

Prima conferință Business Days Timișoara 2012 s-a numit Orașul Viitorului. De ea vă povestesc acuma, iar diseară revin cu detalii despre a doua.

Primul speaker Business Days Timișoara 2012, (sper să nu îi pocesc numele) Johannes Hendrick Mattheus von Bonzel, ambasadorul Olandei la București a subliniat că piața europeană este cea mai mare din lume și că investitorii străini sunt atrași de țara noastră pentru că ei doresc să vină acolo unde încă se mai poate construi – ”where things will be”. Conform discursului său de la Business Days Timișoara 2012, investitorii ar dori să bună bazele afacerii pentru ca aceasta să fie apoi crescută de o echipă românească de management.

Catrina Sinescu, reprezentant Ecorys Netherland BV a fost următoarea pe lista de speakeri. Ea a vorbit despre DISC – Dutch Initiative for Sustainable Cities, un proiect care se desfășoară în Timișoara,  București, Cluj și Constanța. În prezent, DISC caută parteneri din domeniul privat, cei actuali fiind primăriile și universitățile.

Cristian Secoșan, de la Siemens, dacă am înțeles eu bine, a vorbit despre mileniul 3 ca fiind unul urban. El a dat niște statistici faine – 50% din populația de pe glob locuiește în orașe, totuși 75% din energie e consumată de orașe și 80% din emisiile de carbon sunt provocate tot de ele. Stăm extrem de prost cu infrastructura, rețeaua de apă și waste management-ul. Prezentarea lui a fost foarte faină, dar total nerealistă, cred eu, pentru viitorul apropiat al acestui oraș care abia de câteva luni are o amărâtă de autostradă. Tot Cristian Secoșan a spus că problema transportului urban poate fi rezolvată prin eficientizarea transportului public.

Stephan Thomas, de la Bosch, a dat o definiție drăguță conceptului de oraș – ”The lack of physical space between people” – ”Lipsa de spațiu dintre oameni”. Am apreciat că și-a cerut scuze că nu vorbește românește, menționând că ”stă” cam în 6 țări și e în urmă cu învățatul de limbi străine. Prezentarea lui legată de orașele inteligente a fost super, el spune că se va realiza tot ce a arătat, în 8 ani. Nu știu unde anume în 8 ani, sigur nu în România, zic eu. Mi-e greu să cred că în 2020 50% din clădiri vor fi inteligente, 10% din mașini electrice, curentul pentru ele va fi pe gratis, iar stațiile de încărcare la fiecare jumătate de milă (cam trei sfert de km). Sper să ne citim și în 2020 și să îmi mușc limba :).

Marius Georgescu, reprezentantul Microsoft, a prezentat un filmuleț simpatic despre tehnologia viitorului și a prezentat eterna luptă dintre Edison și Tesla.

Marius Mohr de la Fraunhofer a fost următorul speaker de la Business Days Timișoara 2012. El ne-a povestit despre jobul lui în water management, pe proiecte din Timișoara și despre sistemul de canalizare din Germania, care are peste 100 de ani și orice schimbare care i se aduce e foarte scumpă. Mi-a plăcut tare mult pentru că a insistat pe reciclarea apei. Cea de la ploaie poate fi folosită, iar cea folosită la duș, de exemplu, poate fi filtrată pentru a fi reutilizată.

Darius Cvaci de la Coplan a continuat să vorbească despre apă la Business Days Timișoara 2012. Și a dat câteva procente foarte interesante, dar… triste. Din apa pe care o consumăm, 36% se duce pe băi și dușuri, 27% în toaletă (!!!), 6% pe pregătirea hranei, 6% pe curățenie și 4% pe spălat de vase. Sper că dă 100% că n-am verificat :)). Ideea-i că o parte din apa aruncată așa, ar putea fi refolosită. De exemplu, pentru a uda grădina.

Radu Dimeca, de la ROSENC, ne-a vorbit despre legislația proastă și despre investițiile făcute în energie regenerabilă care necesită minim 10 ani pentru a fi recuperate.

Adrian Florea a fost preferatul meu la Business Days Timișoara 2012.

sursă foto

A fost carismatic și amuzant, dar și foarte realist. A spus clar de ce nu se implmentează tehnologiile noi – pentru că nu sunt bani! În prezentarea lui bazată pe o idee relativ utopică, a explicat cum noi, oamenii nu ne cheltuim doar banii. Ci și timpul, sănătatea etc. Chestiile pe care banii nu le pot cumpăra, sănătatea și timpul le pot ”achiziționa”. Dacă am gestiona viața noastră altfel și nu am fi sclavii companiilor, s-ar putea ajunge la un echilibru frumos. Conform lui, companiile ar trebui să își justifice existența, iar această justificare poate veni doar prin feedbackul uman. Mi-a plăcut tare mult cum a pus problema, a fost cald, uman și real și a integrat companiile în poveste, nu a povestit printre picături în timp ce vorbea despre companii.

Ce nu mi-a plăcut, dar în mod clar nici nu eram eu target, a fost faptul că toate companiile și-au făcut mai mult sau mai puțin reclamă și au cerut ajutor. Pe mine personal, informațiile de la această primă conferință Business Days Timișoara 2012  nu m-au ajutat pentru dezvoltarea carierei, ci mai degrabă pentru a mea personală, îmbogățindu-mi frumos cultura generală.

Zic asta pentru că am fost foarte atentă și am luat multe notițe în ideea de a povesti și pe blog în mare. Și în mare, cred că voi ajunge cam la 5 articole în două zile după cum estimez acum. Deci, fiți pe fază că revin cu informații interesante și gratuite ( 😉 ) de la Business Days Timișoara 2012!

Comments

Oana • March 29, 2012


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Dan Patrascu March 29, 2012 - 07:31 Reply

  Pacat ca nu vi si la cea de a doua zi. Eu acum ma pregatesc sa plec. Se anunta la fel de interesant.

  • Oana March 29, 2012 - 08:14 Reply

   Asta este. Astept sa citesc la tine :).

 2. Andreea March 29, 2012 - 08:59 Reply

  Ce bine ca scrii despre asta! Si Bogdan participa, dar na, stii cum sunt barbatii: retin cu totul alte chestii decat as vrea eu sa stiu 😛 Chiar pacat ca nu mergi si azi…

  • Oana March 29, 2012 - 09:35 Reply

   Da, imi pare rau ca nu merg si azi, dar asta e. A fost o experienta interesanta. O sa mai scriu cateva postari azi si maine, dar aseara nu am avut timp sa scriu mai mult si eram si foarte obosita.

 3. Business Days Timișoara 2012 – Ziua I – Conferința II - Leadership în vremuri tulburi | Oana Kovacs
 4. Business Days Timișoara 2012 – Ziua I – Workshopul I - Comunicare | Oana Kovacs
 5. Ruxandra March 30, 2012 - 10:10 Reply

  Mulțumim pentru articol, Oana 🙂 Ne bucurăm că ți-a plăcut și te așteptăm și la edițiile viitoare 🙂

  • Oana March 30, 2012 - 10:22 Reply

   Multumesc, sper sa pot fi prezenta.

 6. Business Days Timișoara 2012 – Ziua I – Workshopul II - Leadership | Oana Kovacs
 7. Impresii finale legate de Business Days Timișoara 2012 | Oana Kovacs

Leave a Reply