Oana Kovacs

5

Brutalismul

Ne răsfățăm cu torturi, dar nu toată ziua, da? 🙂

Nu știu la ce v-ați gândit voi când ați văzut titlul, dar nu vreau să vă povestesc nimic de niște brute. Sau poate le putem numi așa… niște brute de clădiri. Pentru că brutalismul este un stil de arhitectură, care s-a născut din modernism. Termenul de brutalism vine de la ”beton brut”. Dacă vi se par cunoscute clădirile foarte geometrice și repetitive, acum o să înțelegeți de unde se trag.

Charles-Édouard Jeanneret-Gris, adică Le Corbusier (poate așa sună mai cunoscut) și Ludwig Mies van der Rohe sunt cei care au inspirat acest stil. Susținut, în schimb, a fost de un cuplu de arhitecți, Peter și Alison Smithson. Între anii 50 și 70, brutalismul a fost în floare, însă după aceea, a… murit pentru că nu reprezenta o soluție pentru un aspect armonios al arhitecturii urbane, care nu trebuia să fie doar funțională, ci și estetică.

Fiindcă brutalismul se baza prea mult pe beton și scotea în evidență elementele de funcționalitate ale clădirii, într-o scurtă perioadă de timp, stilul a ajuns să fie respins cu… brutalitate.

Mi-a venit ideea să scriu pe tema asta după ce ani de zile m-am întrebat de ce-s așa urâte unele clădiri din orașul meu (Timișoara, that is), iar la job am descoperit că și canadienii au așa ceva (și nu doar ei!), ba chiar unele mai urâte. Și tot acolo am aflat că stilul se numește brutalism și am căutat să citesc mai multe legate de el. Evident, m-am bucurat că a sucumbat prin deces rapid, pentru că mie mi se pare că brutalismul creionează perfect moartea pasiunii arhitecturale.

Și niște poze cu clădiri în stil brutalist:

O bibliotecă din Ontario, Canada. Sursă foto.

O altă clădire din Canada, de data asta din Montreal. Sursă foto.

 Boston, Statele Unite ale Americii. Sursă foto.

Londra are și ea clădiri mai puțin atrăgătoare, după cum se vede. Sursă foto.

România. București (sper să nu greșesc). Se vede în spatele bisericii, da? Sursă foto.

 Acuma că eu m-am lămurit de unde avalanșa de blocuri urâte comuniste, sper să vă ajute și pe voi informația. 🙂

Comments

Oana • April 9, 2012


Previous Post

Next Post

Comments

 1. andrei April 9, 2012 - 12:50 Reply

  Intr-adevar sunt urate cladirile. Nu stiu de ce alti le-au facut asa, dar la noi, pe vremea comunismului trebuia sa se construiasca repede si mult. Atunci au venit cu o idee: sa le faca din prefabricate si dupa aceea sa le suprapuna una peste alta ca la un lego urias. Asa sunt cam toate blocurile din Romania contruite intre anii 1960-1980

  • Oana April 9, 2012 - 12:57 Reply

   Altii le-au facut asa tot pentru ca erau practice, din cate am citit eu. Mai ales ca acel cuplu de arhitecti sustineau sus si tare ce minunat e brutalismul. Anyhow, altii au facut mai putin, dar la noi e cam plin. Si chiar ma intrebam, de mult timp, din ce “minune” de stil fac parte urateniile noastre de blocuri construite fara cap si coada.

 2. Monica April 9, 2012 - 15:46 Reply

  Chiar ca moartea pasiunii! Horror!

 3. andrei April 10, 2012 - 12:53 Reply

  daca stai sa te gandesti, comunistii nu au avut o idee rea. Pe vremea aia trebuia sa se construiasca mult. Se construiau aproximativ 3500 de apartamente an/judet. Deci nu era timp pentru infrumusetare. Si cand te gandesti ca sunt niste cuburi de beton una peste alta, unite doar din loc in loc cu sudura… (si nu cine stie ce sudura…doar cateva puncte pe ici pe colo). Dupa ce am invatat ceva de seism, dinamica, statica si rezistenta parca nu prea imi vine sa stau intr-un asemenea bloc

  • Oana April 10, 2012 - 14:48 Reply

   Asta am aflat si eu recent iar, ca se pare ca sunt foarte rezistente la cutremure. Ma gandeam ca in Romania una din motivatii a fost sa le fac in numar mare si foarte repede.

Leave a Reply