Oana Kovacs

13

Boardwalk Empire, biserica și planningul familial

De ceva timp mă uit la Boardwalk Empire, un serial american destul de interesant, care redă imaginea vieții în Atlantic City-ul din vremea prohibiției, anii ’20. Și prin sezonul 3 SPOILERS AHEAD (Anca, nu citi!) se pune problema planningului familial. O ea, Margaret, personaj principal și soție de gangster plin de bani, are remușcări pentru ce se-ntâmplă în familia ei și decide că e timpul să give back something. Donează un teren imens și extrem de valoros bisericii, contribuie la dezvoltarea unui spital and so on.

De spital mă leg. Fiind într-o zi acolo, vede cum o femeie suferă un avort spontan și decide să se implice într-un program de planning familial. Mă rog, planning familial e mult spus, abia atunci se punea bazele unei asemenea educații. Găsește un doctor de specialitate și pregătește un fel de curs. Dar cine e acolo să-și dea cu părerea? Cum, necum a apărut, dar a apărut de undeva: o călugăriță!

Și mâr, câr, că ei nu îi place cum sună însărcinată, că gravidă e mai bine. Nici expecting nu era pe placul ei, îi trebuia with child. De vagin ce să mai zic, că leșina tanti când auzea. Ce m-a isterizat pe mine era că, din câte am înțeles, biserica nu dădea bani spitalului, nu îl sponsoriza în vreun fel, ci doar își băga nasul așa, by default. Și femeile făceau n copii unul după altul, că nu știau de protecție, pierdeau sarcini că nu știau a se îngriji și pe deasupra, educația le era refuzată. Nici nu vă închipuiți ce frustrant mi s-a părut. (Mai ales că la un moment dat am ținut și eu ore de educație sexuală în școli și mă durea capul să văd că în anii 2000 liceenii români încă mai credeau că tot ce zboară se mănâncă și pe copii îi aduce barza.) Mă întreb de unde atâta tupeu, să dai ordine pe banii altora și pe sănătatea altora?

Și ca să nu îmi sară careva în cap că îmi iau informațiile din seriale și mă enervez aiurea, vă zic că m-am și documentat! 🙂 Margaret Sanger a fost un lider al mișcării de birth control din Statele Unite. A încercat să informeze femeile și s-a trezit arestată, că arhiepiscopului New York-ului nu i se păreau ortodoxe pornirile doamnei, în anul 1921. În America anilor ’20 Biserica Catolică se simțea lezată de faptul că femeile doreau să fie stăpâne pe vaginul lor (noroc că suntem în 2013 că m-aș trezi arestată că am folosit cuvântul vagin, oh, there it is, pe blog) și considerau contracepția o chestie… ta, na, na, naaaaaaaaaaaaaa: indecentă și nenaturală. Nu că părerea bisericii ar fi alta în prezent, dar măcar oamenii s-au deșteptat și s-au prins că oricât de indecentă și nenaturală ar fi e cât se poate de sănătoasă pentru corp, minte și finanțe.

contraceptie-america-boardwalk-empire-bisericaAm mari dubii că the old lady that lived in a shoe s-a folost de beneficiile contracepției.

Ok, cred că mi-am exprimat supărările, aruncați cu roșii-n mine de sunteți lezați că m-am enervat pe așa ceva. 😀 Șansele să-mi schimbați părerea (că biserica nu are de ce să-și bage nasul în dormitoarele oamenilor) sunt minime.

Comments

Oana • February 19, 2013


Previous Post

Next Post

Comments

 1. O Oană February 19, 2013 - 13:57 Reply

  Apropo de subiectul ăsta, am citit în ”Cartea sănătății femeii” pentru vALLuntar o tonă de informații în capitolul ”sarcină”. O t-o-n-ă. Și-i păcat că nu multe cupluri știu ce-i de știut.

  • Oana February 19, 2013 - 22:14 Reply

   Informație e pretutindeni. Și totuși am văzut o grămadă de femei (teoretic) educate fumând și bând alcool like there is no tommorow în timpul sarcinii. Asta în ultimii 5 ani.

 2. Mediatorul February 19, 2013 - 14:00 Reply

  În acea perioadă subiectul „sex” era considerat tabu tocmai pentru că exista o gândire destul de conservatoare, cultivată într-un procent semnificativ și de Biserică. Oarecum pe aceeași idee, îți recomand filmul „Kinsey” care subliniază foarte bine „deschiderea” către acest subiect considerat cam păcătos la acea vreme…

  • Oana February 19, 2013 - 22:15 Reply

   Mulțumesc de recomandare.

 3. Savoir Faire February 19, 2013 - 15:49 Reply

  Avortul a fost si inca este aspru judecat.
  Pe bazele acestui tip de logica non logica am putea sa spunem ca folosirea prezervativului este un act premeditat de ucidere.
  Din punctul meu de vedere femeia trebuie tratata decent, nu folosita doar pentru operatia de inmultire.

  • Oana February 19, 2013 - 22:16 Reply

   Ăăăă, stai că io nici măcar n-am zis nimic de avort. Avortul NU e contracepție. Nici nu va fi vreodată, in a million years. Avortul e un mare rahat.
   Contracepția e baza.

   • Savoir Faire February 19, 2013 - 23:31 Reply

    din prisma bisericii nu exista mare diferenta, sau cel putin nu a existat pana recent.
    In fine …
    Cand vine vorba de religie, incep sa fiu dominat de un instinct animalic care tinde sa scoata la iveala toate expresiile “gentile” pe care le-as adresa fanatismului bisericesc.
    Probabil de aici a iesit la iveala si chestiunea avorturilor care ma tot macina de ceva timp si care este legata mai pe departe cu cele spuse in articol.

    • Oana February 20, 2013 - 08:15 Reply

     Sincer avortul mi se pare si mie un bullshit. Dar tot nu-s contra, ca viata nu se-ntampla ca-n filme si in unele cazuri e necesar.

 4. iri February 19, 2013 - 19:08 Reply

  bine ca mi-ai adus aminte, inca nu am vazut ultimul sezon 😕 yay :d

  • Oana February 19, 2013 - 22:16 Reply

   Uf, atunci era valabil și pentru tine scrisul roșu. :))

   • iri February 20, 2013 - 06:41 Reply

    n-am citit decat printre randuri, e ok 😀 m-am gandit ca s-ar putea sa dau de ceva ce nu trebuie sa stiu :))

 5. Marian February 20, 2013 - 20:44 Reply

  Acu zbier și eu ca Dama de cupă din ”Alice….” : Off with her head! :))

  • Oana February 20, 2013 - 20:53 Reply

   Marian! Long time, no see! 🙂

Leave a Reply