Oana Kovacs

12

Nu vă bateți joc de copii

Știți cum râdeau în școala primară toți copiii de Gheorghe și Vasilica pe motiv că au nume demodate? No, dragilor, în anul de grație 2015, toți părinții vor să fie trendsetări, adică un fel de setteri fără miros fin, care să le spună că-s pe calea greșită.

Așa că le pun niște nume la moștenitori de te doare mintea, de zici că bieții prunci vor emigra în Africa sub-sahariană sau se vor muta în vreo comunitate Amish imediat după majorat. Și-așa s-au umplut parcurile de Thaysse, de Anysii, de Chiare, de Alessii a căror singură legătură cu Italia e că bunica s-a uitat la Caracatița când era ea gravidă, de Dominici, de Kevini care vor știi America numai de la săptămâna americană de la Lidl, de Nicolași și Leoni, care vor fi nevoiți, bieții de ei, să emigreze în Mexic și să devină, de voie, de nevoie, actori de telenovelă, ca să nu fie luați în râs atunci când aplică la joburi serioase cu nume gen Nicolas Plăcintă sau Matteo Rață.

Dragi viitori părinți, nu vă bateți joc de copil. Nu-i tăiați aripile din prima zi de naștere. Creativitatea e apreciată, dar aprecierea corectă a limitelor ei e și mai apreciată. Dacă aveți un nume pur românesc, gen Băloșescu sau Acatrinuței, gândiți-vă de două ori înainte să-l înregistrați la registrul stării civile (sau pe unde se face asta) pe Noah sau să o declarați pe Leah. Sigur, vouă o să vi se pare cool și o să ziceți că nu o să observe nimeni și că n-are de-a face, dar în afară de voi o să audă toată lumea că sună ca nuca-n perete combinația românesc pursânge + originalitate extremă.

Băiatul o să ducă numele ăla după el toată viața și fata se va mărita cu primul cu nume mai decent care o va lua, în speranța că scapă de blestemul Helen Horămare și ajunge și ea barem o Helen Negru.

N-aveți ocazia să-i puneți de două ori numele la același copil, așa că gândiți-vă bine și faceți o alegere cu care urmașului nu-i va fi rușine vreodată.

nume-stupide-copii

P.S. N-am copii, dar sincer îmi pare rău de cei cu nume ca Matthew Curcănescu sau Elyzah Chioru, că nu e vina lor că părinții s-au gândit că un prenume mirobolant va distrage atenția de la un nume de familie urât, când doar îl scoate în evidență.

 

Comments

Oana • July 7, 2015


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Roberts July 7, 2015 - 08:50 Reply

  corect, corect!:) e plin Bacaul (aici locuiesc) de Alesii, Alexii, Leoni si Noah!! si apropos, cum alinti astfel de copii, cum ii strigi: Leonel, Noahcel, Alexuca, Alexitza?:))

  • Oana July 7, 2015 - 09:14 Reply

   Habar n-am cum ii alinti, dar nu inteleg de ce aleg parintii nume gen Nicolas (ca tot ai zis de Leon si mi-am amintit) cand exista si la noi Nicolae… Ok, Nicolae nu e cool, dar Nicolas nu e potrivit. Eh, is io rea. 🙂

 2. Irina Radu – Donighevici July 7, 2015 - 09:35 Reply

  Nici cu numele romanesti nu mi-e rusine, mai ales cu diminutivele. Sunt parinti care nu se gandesc la nastere ca respectivul bebe urmeaza sa se faca om in toata firea si ca poate la un moment dat, cand va avea 1,80 si 90 de kg, nu i se va potrivi alintatura nefericita scornita de ei sub efectul exploziei de hormoni.

  • Oana July 7, 2015 - 10:12 Reply

   Ah, da, e minunat sa cunosti un om de 40 de ani pe care sa-l cheme Emilut sau Stefanut.

   • (alta) Iulia July 7, 2015 - 11:46 Reply

    Dada, dar despre Stejarel sau Norocel ce sa mai spui? Dap, am cunoscut eu ambele amandoua asemenea personaje, ambii oameni peste 45 de ani…

    • Oana July 7, 2015 - 13:49 Reply

     Ma intreb ce-a fost in capul parintilor lor…

 3. Andrea July 7, 2015 - 10:09 Reply

  Ai dreptate,si parintii mei au incercat sa gaseasca pentru mine si sora mea o nume care sa fie universal,sa nu fie greu de pronuntat-scris-citit nici pentru nai,nici daca vine cineva din Hawaii sa zicem.Si eu asa am botezat si pe fiica mea (Lili).E usor pentru toata lumea,mai ales pentru copii.

  • Oana July 7, 2015 - 10:16 Reply

   Ah, ce dragut e Lili.

 4. roșu vertical July 7, 2015 - 10:14 Reply

  Pe de alta parte, nu e doar o tendinta romaneasca, deci ne aliniem cu succes.
  Eu, daca as fi tinut cont de numele de familie, ar fi trebuit sa-i pun copilei numele Florica, Zamfira sau oricum ceva cu rezonante stramosesti. Sper sa nu ma urasca prea tare pentru decizie 🙂

  • Oana July 7, 2015 - 10:17 Reply

   Si copilul meu o sa aiba un nume de familie FOARTE romanesc, dar ma gandesc ca s-o gasi o varianta acceptabila. 😀

 5. Bookish July 7, 2015 - 15:18 Reply

  Da, şi mie mi se pare ridicol să alegi nume străine în combinaţie cu nume româneşti. Pe de altă parte, nici cu mamaie care i-a pus tatălui meu prenumele Dumitru (numele de fam. fiind tot Dumitru) nu mi-e ruşine…

  • Oana July 7, 2015 - 15:29 Reply

   Hi, hi, n-o fi fost inspirata pe loc. Am mai intalnit. 🙂

Leave a Reply