Oana Kovacs

13

Bea? Te bate?

4 din 5 fete de la mine de la lucru au (am) citit Splendida cetate a celor o mie de sori de Khaled Hosseini. Așa că inevitabil, s-a ajuns într-o zi la o discuție despre condiția femeii în societatea arabă. Și de la afgani (precum personajele din carte), care au ajuns să dezvolte inclusiv tehnici de bătaie a femeii transmise la TV, pe un post public (asta nu e din carte, ci din realitate!) am ajuns să vorbim și despre condiția femeii în România.

Nu stau lucrurile tocmai roz nici la noi, dar oricum suntem la sute de ani lumină de lumea arabă. Cert e că, am remarcat eu, tăntițele în vârstă, cunoscute și sub numele de cod babe, nu prea au priceput nici acuma care-i treaba cu despărțirile, rupturile și divorțurile. Nu de puține ori în ultimii ani mi-a fost dat să fiu martora unor dialoguri ca trase la indigo.

Ea și el se despart, ba că nu au bani, ba că au prea mulți și nu știu cum să-i împartă, ba că el e leneș, ba că ea nu gătește, unii-s nemulțumiți că trebuie să aspire, altele că trebuie să șteargă praful de pe bibelourile de la bunica lui și așa mai departe.

bea-bate

sursa foto

Și când ele, întotdeauna e vorba de ele, vin cu vestea la șefele familiei, la vecinele de palier, la bunicile oprite în timp prin 1900 toamna sau la mătușile mult prea rujate, ca într-un tipar, babele repetă aceeași întrebare, rar cu mici adăugări: ”Bea? Te bate?”.

Cred că e evident că dacă motivul despărțirii e că ei fac sex prea des sau prea rar răspunsurile care ies instant la lumină sunt negative. Și urmează reacția absolut uimită: ”Și atunci de ce vă despărțiți!?”.

Păi se despart, maică! Că-n 2013 femeia vrea să aibă o viață împlinită și să se bucure de job, de casă, de mașină, de cafeaua cu fetele, de cumpărăturile de la mall și de bârfa de la țigară. Și nu-i musai să aibă un ochi vânăt sau să pupe o sticlă ambulantă de vodcă când intră clătinându-se pe ușă și guiță printre sughițuri un Miericica mea, am venit! ca să nu fie fericită cu filmul în care e. Unele cedează nervos când văd ciorapi pe jos, altele când nu-s lăsate să suspine după Jose Armando între reclamele de pe Acasă și altele pur și simplu nu mai au chef de relație și visează să umble din floare în floare.

Ah, da, și asta e, în ultimii ani s-au prins și reprezentantele sexului slab că e bine să testeze marfa înainte s-o cumpere ca s-o poată returna dacă nu e chiar cea potrivită.

Comments

Oana • November 20, 2013


Previous Post

Next Post

Comments

 1. iri November 20, 2013 - 08:43 Reply

  asta imi aduce aminte de o cunostinta care e intr-o relatie de ceva vreme si bunica-sa mereu o intreaba, cum o vede “mama, te bate? sigur nu te bate? sigur sigur? tu sa-mi spui daca te bate” – mai mai ca i se pare anormal sa nu se intample asta :)))

  • Oana November 21, 2013 - 00:03 Reply

   Poate se mira ca nu se intampla. :))

 2. cotos November 20, 2013 - 10:49 Reply

  Cea mai buna metoda e testarea 🙂 Are balta pesti,deci poti pescuii la nesfarsit.

  • Oana November 21, 2013 - 00:08 Reply

   Da. Dar fiecare se cramponeaza de educatia de 7 ani de-acasa, idei si principii care nu servesc tocmai fericirii.

 3. Anne November 20, 2013 - 13:59 Reply

  Am auzit si eu destul de des intrebarile astea, adresate sub forma de argument, cumva. Sa intelegem, deci, ca orice barbat care nu ne bate si nu bea este o partida? Sa ne bucuram ca, desi nu face nimic in casa, sau e mega-gelos, sau cine mai stie ce, el totusi e … un om bun? Adevarul e undeva la mijloc, in sensul in care poate, in unele cazuri, pretentiile sau mai bine zis mofturile sunt mai degraba pretexte pentru despartire. Dar, totusi, poate uneori exageram sau ne pierdem in detalii, si in cazurile acelea e bine sa ne amintim ca omul de langa noi e bun, desi ne mai enerveaza cu sosetele aruncate sau mai stiu eu ce. Dar nu trebuie sa acceptam orice individ, sau sa reparam orice relatie, doar pentru ca nu ne bate si nu bea. Fiecare are criteriile sale de eligibilitate, numai ca acestea doua nu sunt universale si nu-l fac pe unul ireprosabil, desi, desigur, e mai bine daca nu le indeplineste. 😛

  • Oana November 21, 2013 - 00:08 Reply

   Nu-ti raspund nici tie cu poliloghie, ca asa cum i-am scris mai jos Laviniei, am fost inspirata sa scriu alta postare. 😀

 4. adizzy November 20, 2013 - 15:01 Reply

  acuma ma intreb daca e bine ca rad la ce ai scris tu, nu, nu subiectul e comic, ci formularea 🙂 dar da, exista si alte motive ca o relatie sa se termine, nu doar bea si te bate…poate ca doar o persoana mai e implicata si lupta si face si drege sa mearga bine si cealalta e prezenta ca e comfortabil in acea relatie (been there, stopped that )

  • Oana November 21, 2013 - 00:07 Reply

   Exact! Exista atatea motive! Si atatea balti pline de pesti…

 5. Lavinia November 20, 2013 - 19:58 Reply

  Poate ca babutele sunt “oprite in timp la 1900” 🙂 dar pe vremuri se lupta mai mult pentru salvarea unei relatii,incercau s-o faca sa functioneze.Nu sunt de acord sa stai cu cineva suportand zi de zi certuri,batai,alcoolism etc. si nici sa ramai impreuna doar de dragul copiilor, dar parca in fiecare zi mai aud de cate un cuplu care, dupa o nunta ca in povesti, se despart imediat, la primul obstacol ivit,cu o lejeritate care ma uimeste…..

  • Oana November 21, 2013 - 00:05 Reply

   Laviania, good point! Am vrut initial sa scriu aici un roman, dar am zis ca mai bine scriu postare noua. Dimineata apare, multumesc de idee. 🙂

 6. O. November 20, 2013 - 22:25 Reply

  Asta-i exact ca și treaba cu mutatul împreună: ”Da’ vă luați / v-ați luat?”. Da’ de ce-ar fi obligatoriu?

  • Oana November 21, 2013 - 00:03 Reply

   Iti dai seama cate din-astea imi aud si eu la doi ani de convietuire „concubinista”. :))

 7. Care este ”deal breaker-ul” tău? | Oana Kovacs

Leave a Reply