Oana Kovacs

aspect-fizic-post-sarcina-blog
9

Aspectul fizic post-copil

Țoalele ”ie veața mia”. ”Ierea”. Ca și accesoriile, obsesia de a mă machia, grija de a cumpăra 1000 de produse de păr. Și altele…

Probabil toată lumea se întreabă la un moment dat, și când zic toată lumea mă refer strict la femeile care nu au copii, ce mama naibii apar toate noile mame așa nearanjate, cu părul tuns scurt sau prins, haine puse alandala pe ele sau pantofi de alergat la o ținută casual.

Păi vă zic eu motivele:

 1. Copiii, peste 85% probabil, nu dorm nopțile. Ăștia noi, vreau să zic. Se trezesc când îi apucă foamea, scutecul plin, tot felul de bâzdâci. Adică dimineața la 5:30, când un corporatist se trezește ca să meargă la bazin de la 6:30 (viața mea acum 2 ani!), o mamă are la activ vreo 3 treziri (sau mult mai multe). Practic, are un fel de weekend zbuciumat în cluburi comprimat într-o noapte. Dimineața nu mai știe cum o cheamă, câți ani are sau la ce oră s-a culcat – observați asemănarea, da?! (Ah, și asta e noapte de noapte!)
 2. Părul pică. Bebelușul își pierde puful ăla cu care se naște, iar mama își pierde coama… iuhu! Oribil. Nu doar că e păr peste tot, dar e un păr nașpa pe care n-are timp să-l spele sau să-l piaptăne. Un cuib de cuci, adică. Așa că ori se tunde scurt, ori se tunde oricum dar îl ține în coadă non-stop. V-am zis mai sus de ce. Plus că la un moment dat, progeniturii i se va părea amuzant să tragă de păr.
 3. Mama nu mai are haine asortate între ele. Serios. Niciodată să nu faceți concurs de un bălit cu un bebe. He will bring you down and beat you with experience. Și dacă înainte să am copil nu mi se părea nimic ieșit din comun la faptul că un copil bălește, experiența m-a învățat că râurile alea de bale merg undeva. De obicei pe hainele mamei, care schimbă vreo trei ținute pe zi. Așa că seara, când fuge după pâine, are șanse mari să iasă din casă într-un tricou cu Metallica, taior și șlapi de plajă. Că aia mai are și ea curat în dulap. Dacă merge dimineața după pâine, posibil să ia hainele din dulap cu ochii închiși, că e ruptă femeia. Am explicat la punctul 1 de ce.
 4. Tenișii-s cool? Da, doar că atunci când ai face cam orice ca să nu urle ăla micu’ de cald (cu asta mă confrunt eu) când e îmbrăcat și pregătit să iasă din casă, nu mai stai tu 7,52 de minute să-ți iei converșii înalți în picioare și să-i legi la șireturi ca să nu-ți rupi gâtul. Mama zice merci dacă nimerește ceva cizme ce se încalță rapid iarna (handsfree ar fi ideal!) și șlapi vara. Sau măcar cizme și vara.
 5. Machiaj? Ha, ha, ha! Teoretic, în 5 minute se poate realiza un machiaj super decent. Dar durează fix 10 secunde întinsul cremei pe față, așa că machiajul nu merită restul de 290 de secunde de răcnete atunci când copilul nu are chef să se joace/uite la carusel/stea pe burtică/roadă o jucărie etc.  Unele mame nu-și iau nici alea 10 secunde…

Da, sunt și copii care dorm 13,5 ore continuu (nu dăm nume :))). Sunt și mame care au ajutor full time. Sunt și mame care aleg să-și lase copiii să plângă, dar și altele care nu se dezlipesc de ei vreo secundă în primii 18 ani. Sunt mii de modele de mame.

Și tot ce-am scris aici nu se referă musai la situații prin care trec eu, ci prin cele prin care trec și alte femei din ”generația” mea.

aspect-fizic-post-sarcina-blog

Gata! Mă duc să mă culc! Doar nu vă imaginați că am scris articolul înainte să îi dau share în timp ce bebele se joacă idilic în fundal, cu zâmbetul pe buze, fără bale, scutec curat și zero foame, în timp ce casa arată ca o farmacie, iar afară cântă păsărelele! Iar eu am un super machiaj, părul mi-e proaspăt aranjat și baș ce mi-am verificat rujul roșu în timp ce mi-am făcut și un selfie. :))

Comments

Oana • May 18, 2017


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Miștotică May 18, 2017 - 09:32 Reply

  bine, bine, dar copchilul n-are și tată care să mai bage și el plantoane, să-l obosească pe prunc când e treaz sau să dea cu aspiratorul măcar? Vezi care e dezavantajul că nu se mai face armata obligatorie? Nici eu n-am mai prins-o, dar am ceva ani de stat prin internate care să-mi prindă bine acuma.

  • Oana May 18, 2017 - 13:45 Reply

   Are, evident, dar cand is singura acasa, hainele is ude si intinse si copilu’ iti trage o voma pe ultima toala e cam greu sa ajute :)).
   Si tata lu’ copilu’ meu alege intotdeauna sa stea cu fi-su sau sa gateasca, oricat visez eu sa aspire! :))) Ca tot ziceai de aspirat.

 2. Alexandra May 18, 2017 - 13:09 Reply

  Probabil ca tatăl in ziua următoare tre sa fie la munca, unde nu poate trage un pui de somn in același timp cu pruncul. Mama însă e treaza in același timp cu al mic, adoarme pe loc atunci când adoarme minunea. Doar dacă nu-i superwoman care sa calce, gătească, spele geamuri și sa mai fie și pusă la pct mereu cu un terorist dint-asra.

  • Oana May 18, 2017 - 13:48 Reply

   Da, tatal probabil e la munca, dar la mine de ex nu a mers asta cu ‘mama doarme cand bebe doarme’ :))). Nu e nimeni sa roiasca pe langa noi, suntem noi doi si bebe asa ca le facem cum apucam. Mai mancam si uscaturi. Stergem praful mai rar… de-astea :)).

 3. Margeluta May 18, 2017 - 14:45 Reply

  Doamne, cum te inteleg! Pitica mea de 3 luni nu e deloc prietena cu somnul, de unde si cearcanele mele cat Casa Poporului, de unde si dezordinea din casa si oalele goale din bucatarie! :))) Noroc ca tati e foarte implicat, ghinion ca vine tarziu acasa, ba mai ramane si-n delegatii! Eh, ne descurcam cum putem si noi! Apoi nu le poti avea pe toate!

  • Oana May 20, 2017 - 23:49 Reply

   Vaaai!!! Nici nu aveam idee ca ai bebe, mi-a scapat mie ceva sau nu apare nimic pe Facebook? Super felicitari! Si btw, oale goale, dar copil fericit!

 4. Dora Cascadora May 18, 2017 - 16:13 Reply

  Când am fost eu să mă tund (decizie de moment – totul a durat o oră fix cu tot cu drumul dus întors, bebe a petrecut un timp extraordinar cu străbunica), m-a întrebat tanti frizerița în timp ce îmi spăla (ce a mai rămas din) podoaba capilară dacă vreau și masaj (era fotoliu de-ăla mișto cu masaj – habar nu avusesem, deși mai stătusem în el cu juma’ de an înainte); a fost singurul moment cu adevărat relaxant din ultimele două luni (de când apăruse terorista).
  Dar să nu mă abat de la subiect: subscriu! Și mie mi s-a recomandat să dorm când doarme bebe, sigur că am apreciat sfatul, dar nici măcar noaptea nu apuc tot timpul să dorm. Iar în timpul zilei mi se pare aproape un sacrilegiu să fac asta, când aș putea face atâââtea chestii prin casă!
  În continuare am nedumeriri legate de cum poate fi casa întoarsă pe dos cu un bebe care, teoretic, încă stă acolo unde îl pui…
  (Răspuns scris în timp ce adorm copilul)

  • Oana May 20, 2017 - 23:48 Reply

   Ha, ha, deci te-ai tuns! :)) Cat de scurt?
   Si eu ma intreb cum poate fi dezastru o casa in care oricum teoretic nimeni nu are timp de nimic (deci logic ar fi ca nici sa creeze dezordine). Cand dezleg misterul scriu iar.

   • Dora Cascadora May 21, 2017 - 18:59 Reply

    Nu foarte scurt; cam strictul necesar, că toată copilaria mi-am dorit păr lung, după ce ani la rândul am fost tunsă băiețește.
    Ba chiar, dacă stau mai bine să mă gândesc, dacă m-aș tunde scurt scurt, aș semăna oleacă cu mama când era de vârsta mea…

Leave a Reply