Oana Kovacs

14

Nu mai aruncați mâncarea!

La îndemnul meu am și un contraargument, în caz că vă așteptați deja la teoria pe care am de gând să v-o țin: și dacă noi aruncăm mâncarea și dacă nu, tot nu ajunge la cei care mor de foame, în Africa, de exemplu. Dar să vă explic și de ce-s așa de pornită pe problema aruncatului de mâncare.

Pentru că în urmă cu minim 10 ani, nici eu nu mai știu exact, un prieten de familie din Germania, mi-a povestit că a vizitat Africa. Nu-mi amintesc exact care parte din Africa, dar îmi aduc clar aminte cum mi-a spus că a luat mâncare unor copii de acolo și alții au venit și în văzul lumii i-au bătut ca să o fure. De la acel moment, el nu arunca mâncarea și făcuse o obsesie pentru toată treaba asta cu waste management-ul.

nu-mai-aruncati-mancareasursă foto

Eu, din fericire, nu am martora vreunei întâmplări de genul ăsta, dar am reținut de la el că oricum nu e OK să risipești resursele pentru simplul motiv că le ai. Evident, când m-am mutat cu prietenul meu am dat-o în bară la modul catastrofal, cumpăram chestii încontinuu, se stricau, le aruncam, sau pur și simplu găteam cantități mult prea mari. În timp, am învățat din mers cam ce și cât să cumpărăm și cum să preparăm mâncarea pentru a ne asigura că nu ia calea găleții de gunoi. Îs sigură că nu vă interesează pe voi dacă eu arunc sau nu mâncare sau că nu sunteți impresionați de cât sau cum gătesc, dar am o listă de motive general valabile pentru care mâncarea nu ar trebui risipită:

 • Mâncare = bani. Aruncați bani la gunoi? Presupun că nu. Atunci nu îi dați nici pe legume/fructe sau alte alimente pe care nu le consumați și ajung să se strice.
 • Mâncare = timp. Chiar și felurile rapide de mâncare consumă timp. Dacă nu aveți de gând să mâncați 7 zile la rând ciorbă, nu puneți 6 morcovi la fiert, curățați doar doi, ia mai puțin timp, nu?
 • O puteți împărți cu alții. Eu de exemplu gătesc anumite chestii pe care Alex nu le mănâncă, ca să mi le iau la job. Dacă am prea mult, împart cu Aida, că știu că și eu îs mofturoasă și apreciez mâncarea proaspătă.
 • Pentru că nici legumele, nici fructele, nici alte alimente nu apar din aer. Nu avem resurse care să ne țină la nesfârșit. Cei care aveți bunici sau părinți la sat probabil știți că în grădină nu cresc milioane de roșii pe zi sau sute de dovleci pe secundă.
 • Mâncare = muncă. Mai bine faceți mai puțină mâncare și munciți deci, mai puțin pentru a o prepara, decât să stați două ore în bucătărie și apoi să aruncați jumate pentru că s-a stricat sau v-ați plictisit de ea.
 • Pentru că nu aveți ocazia să mâncați orice și oricând. Și să aibă gust, că asta contează, nu? Au vreun gust roșiile de acum? Cele pe care le cumpăr eu nu. Probabil sunt aduse de prin Turcia și dacă le uit în frigider până în iarnă le pot consuma și atunci bine mersi. Dar cele adevărate trebuie consumate rapid, altfel se strică. Dacă vă prisosește orice, împărțiți cu alții.
 • Unele feluri de mâncare se pot recicla. Da! 🙂 Din ouăle rămase de la Paști de exemplu, se poate face o pastă de întins pe pâine. Din bananele cu pete, care nu mai dau bine în salata de fructe iasă un smoothie excelent. Și așa mai departe.

Nu zic că ar trebui să mâncăm chestii alterate sau să stăm cu frigiderul gol sau, sau, sau. Doar că ar trebui să fim un pic atenți ce facem cu hrana noastră, pentru că e mult mai importantă decât pare la prima vedere.

Comments

Oana • May 14, 2013


Previous Post

Next Post

Comments

 1. O Oană May 14, 2013 - 07:39 Reply

  Eu așa am fost crescută, să nu arunc mâncarea, că pentru ea se muncește. Să nu mai zic că, de când cu ”Fructele mâniei”, am început să fiu traumatizată în legătură cu chestiile astea…

  • Oana May 14, 2013 - 08:26 Reply

   Nici ai mei nu prea arunca mancarea, dar mai dau si eu gres cu cantitatile. Oricum au si ei un mic pitic cu asta de cand cu povestea din Africa.

 2. Sorin-Lucian Berbecar May 14, 2013 - 08:13 Reply

  Ai perfectă dreptate. Eu am avantajul că stau la casă și mai am și animale pe lângă, ceea ce înseamnă că nu se aruncă alimente la mine în familie. „Nu mai mâncăm piureul de ieri, nu-i nimic îl mănâncă porcul și apoi mâncăm noi, porcul!” :))

  Motivele tale expuse aici sunt perfect adevărate și pot fi cu ușurință implementate.

  Acum câtva timp, citeam undeva că Europa aruncă anual la gunoi cam aceea cantitate de alimente pe care o produce Africa anual. Ce ziceți de asta?

  • Oana May 14, 2013 - 08:26 Reply

   Ceva asemanator am citit si eu, statistici. Si noi ducem uneori resturi la animale, la sat.

 3. Irina Radu May 14, 2013 - 08:33 Reply

  Toate aspectele prezentate de tine sunt mai mult decat valabile si asa e, arunci mancarea iti arunci banii, timpul si efortul. Dar cel mai mult ar trebui sa incline faptul ca sunt oameni care mor de foame si ar da orice pentru bucatica de castravete care mi-a cazut mie din farfurie pe masa…

  • Oana May 14, 2013 - 08:51 Reply

   Ai dreptate, Irina. Si ar fi misto decat sa aruncam banii, mai bine sa ii folosim pentru a-i ajuta pe cei care chiar nu au.

 4. Larisa May 14, 2013 - 09:15 Reply

  Sunt de acord cu tine.
  La inceput si eu cumparam aiurea, nu stiu de ce aveam impresia ca o sa mananc atat. Apoi am inceput sa calculez mai bine ce si cat mancam, astfel incat sa nu mai arunc. Categoric nu-mi iese de fiecare data, insa oricum, am observat ca se intampla mai rar sa ramana.

  • Oana May 14, 2013 - 10:28 Reply

   Si mie imi raman chestii, dar rar. Si-n general is cu ochii pe ele sa le folosesc inainte de a se strica.

 5. cotos May 14, 2013 - 10:02 Reply

  Gatim exact cat consumam in doua zile. Recunosc, mai aruncam si noi uneori, insa incercam sa reducem pierderile la minim. Mai avem de invatat, insa cred ca in timp vom ajunge sa devenim exact asa cum vreau sa fie toti. Calculati si cumpatati.

  • Oana May 14, 2013 - 10:28 Reply

   Si noi tot pentru doua zile cam gatim.

 6. Lotus May 14, 2013 - 12:14 Reply

  Sau faceți mai mulți copii. Ca alternativă la o viață „economică”. Ori cel puțin înfiați niște pisici, ori câini… 🙂

  • Oana May 14, 2013 - 13:42 Reply

   Economie poate cu animale. Cu copii nici gand. 🙂

 7. Nu aruncați | Oana Kovacs
 8. Anonymous May 9, 2014 - 22:30 Reply

  Eu deobicei arunc bani pe mancare… cand imi este foame 🙂

Leave a Reply