Oana Kovacs

8

Argumentele bunicii universale

exemplul-cu-bunicasursă foto

Nu știu dacă ați observat, dar în ultima vreme, argumentul bunicii sau argumentul cu bunica, cum doriți, parcă răsare de peste tot. Nu știu voi, dar eu m-am săturat de bunica asta universală, a tuturor, super-femeia pe care nici badigarzii n-o opresc și nici celulită nu are.

Deci, spicuiesc strict din discursurile, pildele, istoriile și parabolele din ultima săptămână:

 • Dacă bunica a născut pe câmp, putem și noi;
 • Bunica mânca slană cu ceapă și era sănătoasă tun;
 • Bunica se spăla doar cu săpun de casă;
 • Bunica nu și-a făcut niciodată unghiile și tot era frumoasă;
 • Bunica ținea casa și copiii și bărbatul și nu se plângea.

Deci așa-s de sătulă de bunica asta a noastră, de n-aveți idee. Parcă o mișcare nu mai poți face și-un cuvințel nu mai poți zice, că afli deja că ești pe poziția greșită. Și acum, tura numărul 2 de bullets, de aia, că-mi plac mie. Și pentru că o să fiu și eu bunică într-o zi și cred eu că o să-mi placă și-atunci, na! Pentru că… buline!

 • Bunica năștea pe câmp, dar rata de supraviețuire a copiilor și mamelor era cam îngrijorătoare. Nu știu voi, dar eu, când o fi să nasc, mă mulțumesc cu un spital curat și cu un doctor lângă mine, nu simt nevoia să mă lingă vaca pe cap și să mă ardă soarele pe spate ca să mă simt mamă eroină.
 • Strămoașa noastră comună mânca slană și ceapă și era sănătoasă tun. Și frumoasă, nu? Fair enough! Dar ce activități avea ea? Credeți că dădea click pe mouse, ca noi? Sau apăsa butoanele mașinii de spălat și potrivea timerul la microunde? Nu trebuie să-mi răspundeți.
 • Credeți că bunica se spăla cu săpun de casă pentru că era bio? Surpriză! NU! Știți, nu prea avea opțiuni. Catalogul Avon ajungea rar la țară și Sensiblu încă nu deschisese. Ar fi preferat să nu piardă o grămadă de ore făcându-și săpunul necesar pentru a se spăla? Obsesia bunicii mele personale cu creme, cremuțe, cremușoare și alte prostioare cosmetice îmi spune că da.
 • Bunica nu-și făcea unghiile pentru că lucra. Mult. Încontinuu. Nu avea timp de făcut unghii și pe Zoia din capătul satului nu știu cât ar fi impresionat-o s-o vadă cu unghiile vinete, cum le am eu acum. Probabil ar fi concluzionat că i-o prins bărbatu-su degetele la ușă pentru c-o ars mămăliga.
 • Ținea femeia casa și nu se plângea. Pentru că nu-i dădea muierii prin cap că și bărbatul poate să șteargă praful. Sau că poate să gătească. Sau să șteargă pruncii la fund și să le spele scutecele la covată. Nu se plângea pentru că-și știa perfect rolul, așa cum îl învățase din moși-strămoși. Și nu era loc de plâns pentru că nici nu conștientiza probabil după ce putea plânge.

Așa că scutiți-mă cu ideile romantico-idilice despre viața bunicii, că dacă toate mergeau roz nu evoluam și nu discutam noi discuții stând cu laptopul în brațe despre ce ușor e la sapă și ce bun e laptele proaspăt de vacă.

Comments

Oana • February 13, 2014


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Monica February 13, 2014 - 07:04 Reply

  Oamenii percep toate de mai sus ca un fel de eroism al bunicii, mai ales daca aceasta nu mai este, spun totul cu mult mai mult patos. Bunica-mea a facut destule din cele de mai sus, dar mereu spunea ca nu e usor si sa ne alegem alta viata!

  • Oana February 13, 2014 - 08:05 Reply

   Exact. Chiar si parintii ne indeamna sa ne facem viata mai usoara. Chiar si noi alegem o viata mai usoara, doar ca unii aleg si sa comenteze despre cat de simplu si sanatos era si acum 100 de ani. Riiiiight!

 2. Andra February 13, 2014 - 08:59 Reply

  :)))) prea tare. Esti absolut geniala! :))) made my day 😛

 3. Arashi February 13, 2014 - 11:15 Reply

  Când aud din astea cu „înainte se făcea așa și așa” îmi sare instant țandăra și îmi uit bunele maniere. Răspunsul meu insant era că acu zece mii de ani locuiam în peșteri, hai să ne întoarcem acolo atunci, na. Să fim siguri că e totul pur și back to basics. Eu sunt de acord că în multe privințe suntem foarte alintați, dar firesc este să ai opțiunile și să fie bio, purist, naturist și idilic pentru că ai făcut această alegere, nu pentru că nu ai încotro – lucru care pare să scape fanilor bunicii 🙂

  • Oana February 13, 2014 - 11:30 Reply

   Exact!
   Asta încerc să le explic și eu unora, că dacă folosesc (de ex.) uleiuri să-mi îngrijesc pielea e pentru că pot, nu pentru că altceva n-am la îndemână sau pentru că și bunica era fan ulei de ricin. :))

 4. roberts February 14, 2014 - 09:32 Reply

  am evoluat, de-aia nastem in spitale si nu pe camp. vrem sa traim mai mult si mai bine. si noi femeile, nu numai barbatii. asa ca putin imi pasa cum era pe vremea bunicii, ma bucur din tot sufletul c-a aparut masina de spalat, pampersii si cate si mai cate. mishto tema de articol:)

  • Oana February 14, 2014 - 10:19 Reply

   Cred ca tu intelegi mai bine ca majoritatea cum sta problema cu nasterea si crescutul copiilor. 🙂

Leave a Reply