Oana Kovacs

suspect-terorism-controale-aeroport-calatorii
3

Analist de nevoie, terorist de plăcere

suspect-terorism-controale-aeroport-calatorii

Cum nu v-am povestit de vacanța la Florența din octombrie 2014 am ratat și ocazia de a mă ”lăuda„ cu performanța de a fi luată deoparte SRI-ul italian pentru un control de droguri pe aeroport. În hlizelile și hăhăielile maxime ale audienței numite în prezent soț și părinți de unică fină a mea, care au trecut de controale ca gâștele prin apă. Mno, cred că atunci am început să trezesc suspiciuni cu adevărat prin aeroporturi (deși nici zborurile către și dinspre Spania n-au fost lipsite de peripeții) și mi-am început cariera de ”teroristă de vacanță”.

De atunci, nu există control la care eu să nu trezesc suspiciuni. Săptămânile trecute am trecut prin patru zboruri în vreo 10 zile. Plec în Olanda cu soțul… SRI-istul local îmi deschide tot ce poate deschide din bagaj, de la creme la Kindle. Și tampoanele mi le-a controlat, să nu fie o bombă mică acolo. Soțul a trecut relaxat.

În Olanda toată lumea a trecut, eu am fost luată deoparte și testată de droguri și explozibil. Soțul râdea pe sub mustăți, îl suspectez că s-ar fi întins cu gluma și la a spune că m-a cunoscut în aeroport și nu-s cu el.

Ajungem în România, trece o zi, plec în Germania. SRI-ul local mă roagă pe un ton foarte serios să declar ce transport ilegal intenționez să fac și mă ia deoparte. Transpir un pic, gândindu-mă ce Kalashnikov am scăpat în punga cu șosete curate. De fapt, dușmanul meu era ciocolata, ambalată atent să nu se facă terci până la destinație. Am desfăcut, i-am arătat, m-a lăsat să plec. Ajung în Frankfurt, mă plimb prin Germania, mă ”returnez” la Hahn într-o noapte și spre dimineață mă târăsc spre check-in. Trec fără să bâzâie nimic, îmi zâmbește lumea, muzica se aude, soarele apare pe cer, ce mai – o zi perfectă de mers acasă.

Dar să nu ne grăbim, chiar și după check-in mă trezesc cu o doamnă masivă de la securitate care mă trage ușor după ea, zâmbind ciudat. Mă duce deoparte și îmi spune că trebuie să mă controleze. Desfac geamantanul, se uită prin el, ia probe de pe troler, de pe pielea mea, hainele mele și tenișii mei. Îmi spune să nu fac nici o mișcare până nu e gata analiză.

Poate v-am surprins, dar nu, nici atunci nu aveam droguri la mine. Sau explozibil. Nu am în general. Sunt analist ESG de meserie, pacifistă, tree huger, îmi place mâncarea, îmi place să citesc și să călătoresc. Nu-s terorist de weekend, nici de vacanță, pasiunea mea nu e să trag pe nas sau să apăs pe butoane care să provoace explozii.

Dar sunt albă și blondă și aparent, extrem de suspectă. 🙂

Comments

Oana • April 26, 2016


Previous Post

Next Post

Comments

 1. balbarau April 26, 2016 - 11:55 Reply

  Hahaha… si ziceai ca doar plimbarile cu mijloacele de transport in comun si munca la call-center sunt surse inepuizabile de subiecte…

  • Oana April 26, 2016 - 14:41 Reply

   Si alte locuri se pare ca sunt :))

 2. Cristi September 5, 2016 - 17:04 Reply

  Asemenea intamplari ti-au adus inspiratia de a scrie articolul asta. Noua, ca cititori, ni se par amuzante situatiile, la fel cum si sotului i se par. Poate ca ai prea multe bagaje, de obicei, sau sunt foarte voluminoase si prezinta suspiciuni, altfel nu-mi explic.

Leave a Reply