Oana Kovacs

2

Alte două cuvinte pe care le urăsc

V-am povestit de trilogia cuvintelor pe care le urăsc primăvara trecută, dar a venit momentul să mă opresc puțin și asupra altora. Pentru că eu am sentimente foarte puternice față de anumite cuvinte, după cum puteți vedea.

De data asta am să vă zic de cuvântul stăpân. Nu-mi place deloc, în special când e folosit cu referire la un animăluț: stăpânul câinelui, stăpânul pisicii etc. Stăpân înseamnă în primul și-n primul rând posesor al unui bun, dar cuvântul e definit și ca proprietar de sclavi. Mi se pare așa trist să spui de cățelul tău că-i ești stăpân, mai ales că animăluțele ajung să fie parte din familie. Evident, îmi dau seama și eu că e un pic ciudat să zică un om că e frate, tată sau ce știu eu ce de cățel, recunosc că nu am soluție pentru acest deranj lingvistic. Am vrut totuși să vă atrag atenția că mă deranjează ideea de a trata animăluțele ca pe niște obiecte de care ne putem debarasa oricând sau ca pe niște sclavi.

Și mai am o problemă cu… fanii. 🙂 În timpul liceului, o colegă, mare admiratoare a diverse trupe românești, era supărată pe noi, muritorii de rând, că nu suntem fani adevărați. Eu n-am putut spune nici atunci și cred că n-aș putea spune nici acum că sunt fan al cuiva pe bune (în afară de mine, că mă merit :-D). Văzând la ea ce înseamnă să fii fan (să mergi la concerte, să cumperi tot ce ține de trupa X, să te dai peste cap, mai-mai să-ți dedici viața întru binele acelor oameni) m-am îngrozit. Și apoi totul a avut logică. Am aflat că fan vine de la termenul englez fanatic, ceea ce e extrem de vizibil în felul în care fanii adevărați se comportă. Merriam Webster mă și ajută în a-mi demonstra că nu vreau să fiu fan, sinonimele lui fanatic fiind extremist și radical (e destul de evidentă traducerea, nu?). Iar origininea fanatic-ului englez e latinul fanaticus, cuvânt legat de… zeități. Deci nu, nu vreau să fiu fan și să mă uit la un om obișnuit ca la Dumnezeu. Nu, mulțumesc. 🙂

fanatici

Cam așa cu fanii adevărați :))

Comments

Oana • August 11, 2014


Previous Post

Next Post

Comments

  1. Traveling Hawk August 13, 2014 - 14:39 Reply

    Subscriu la ambele, Oana, dar mai ales la “stapan”. Cum poti sa dispui total de un animal, chiar si de viata sa? Animalele au si ele un suflet si te uiti cateodata la un caine, numai ca nu vorbeste! Cine nu are un caine nu poate intelege deloc legatura care leaga om si caine. De aceea nu-mi place cand parinti daruiesc copiilor un animal dar uita sa ii invete sa fie responsabili fata de el. Am vazut candva o mica filmare pe FB. Cineva filmase momentul in care, pe o sosea ce mergea printr-o padure, a oprit o masina, un caine (adult) a fost coborat din ea si masina a plecat in tromba. Nu pot spune cu cata disperare a alergat acel caine in urma masinii care lua distanta…Sfasietor. Dar cum sa intelegi asa ceva daca nici noi, oamenii, nu ne mai intelegem unii pe altii si nici nu ne pasa?!

Leave a Reply