Oana Kovacs

4

”Alegerea Sofiei” de William Styron

alegerea-sofiei-william-styron

Atâââââââââât de mult mi-am dorit să citesc cartea asta de n-aveți idee. Știam foarte vag despre ce e vorba și știam că Meryl Streep a jucat-o pe Sofia în filmul cu același nume și aveam cnvingerea că o să îmi placă. Am prins-o la ceva ofertă în librăriile Adevărul și am luat ambele volume la un preț derizoriu, cred că nu mai mult de 20 de lei. În fine, am cumpărat-o și-am citit-o.

La fel ca ”Totul este iluminat”, și ”Alegerea Sofiei” mi se pare overrated. Nu știu filmul cum e, dar presimt că în film, alegerea Sofiei e mult mai dramatică. Practic, am citit sute și sute de pagini pentru a ajunge în acel punct culminant legat de alegerea femeii ăsteia, ca să-mi fie înșelate așteptările. Dar să vă spun cine e Sofia și ce vrea ea de la viață.

Sofia e o supraviețuitoare a unui lagăr nazist care locuiește în Statele Unite. Ea are o combinație cu Nathan Landau, nu pot să descriu frumos relația lor, pur și simplu nu pot. Iar Stingo, povestitorul, e un tânăr scriitor aspirant leșinat după Sofia, care este cu niște ani buni mai în vârstă decât el. Stingo stă în chirie în aceeași casă cu Sofia și se împrietenește cu ea și Nathan, care aparent are o carieră înfloritoare. Asistă la demonstrațiile lor de afecțiune, dar și la certurile lor monstroase și speră că într-o zi o va cuceri pe Sophia.

Și deși Sophia vorbește o engleză stricată și nu e chiar nerăbdătoare să-i încredințeze lui Stingo secretul ei, într-un moment de disperare o face. Așa află Stingo despre alegerea ei.

SPOILER!!!

Ajungând în lagăr, Sofia a fost pusă să aleagă între cei doi copii ai săi, o fetiță și un băiat. Și chiar alege. Îl alege pe el, condamnând-o astfel pe Eva, fetița ei, la moarte. Dar deși îl salvează pe băiețel, Sofia nu mai află niciodată nimic de el.

Nu e ăsta finalul cărții, dar ăsta e cel mai important punct. Ce m-a supărat pe mine și m-a șocat și indignat și enervat e că Sofia nu a venit cu soluții, nu a încercat tot ce era uman posibil pentru a-și salva copiii. Efectiv, cartea mi-a lăsat impresia că Sofia a cedat extrem de ușor și a trimis-o extrem de repede pe fiica ei la moarte.

Așa că m-am enervat foarte tare. Și deși cartea e foarte bine scrisă, m-am simțit trădată în legătură cu alegerea asta a ei. Am fost dezamăgită de personaj, care oricum nu e unul ușor de iubit.

În fine, nu-s eu expertă în literatură și nici critic, cel mai bine vă dați seama ce și cum dacă citiți romanul. Eu i-am dat 4 stele pe Goodreads, chiar dacă-mi venea să o strâng pe gât de Sofia și să-i trag două palme lui Stingo.

Comments

Oana • January 3, 2014


Previous Post

Next Post

Comments

 1. joe January 3, 2014 - 18:11 Reply

  Stii cum e, fiecare mama are copilul ei preferat.

  • Oana January 3, 2014 - 18:13 Reply

   Asta e a whole new level.

 2. Kristina January 9, 2014 - 12:40 Reply

  Mdaaa, la cartea asta sunt e acord cu tine, e chiar overrated. E bine scrisa, dar totusi…dar mai bine nu ma avant in idei interminabile.
  Eu sunt fana a unei alte carti care are in denumire Sophia, si anume Sophie´s world, de Jostein Gaardner. O carte geniala,in care *spoiler alert* autorul prezinta istoria filozofie prin ochii unei fete de 14 ani si a atipicului ei pedagog. Recomand.

  • Oana January 9, 2014 - 14:03 Reply

   Kristina, o am și pe aia, a fost într-o colecție Cotidianul, trebuie s-o iau de la ai mei.
   Merci de recomandare!

Leave a Reply