Oana Kovacs

9

Adam si Eva – Liviu Rebreanu – a saptea carte pe anul asta :)

Hotararea sa citesc “Adam si Eva” a fost spontana dupa ce am citit la Miss I. un review care mi-a atras atentia in mod deosebit. Nu detineam cartea, asa ca am intrat intr-o zi intr-o librarie, am intrebat daca exista cartea la colectia Jurnalului National, asa cum imi soptea memoria mea vizuala si am cumparat-o (exact cum se vede in fotografie – defapt in toate review-urile mele, fotografiile cartilor sunt exact cu ceea ce am eu acasa).
M-am apucat de citit atrasa de ideea de reincarnare si bazandu-ma ca e o carte usurica. Well… nu imi mai permit acum sa o numesc asa :). Credeam ca e roman, defapt sunt povestiri in rama, toata schitate pe baza unui pattern. Cartea incepe cu o introducere, urmeaza cele 7 povestiri si apoi o mica explicatie de final, mie personal mi-a placut foarte mult structura si ideea pe baza caruia Rebreanu a scris-o.
Cum am zis, leitmotivul este reincarnarea “cu aplicatie” la sufletele pereche. Sunt 7 cupluri (mie numele imi dau bataie de cap, evident) – Mahavira si Navamalika in India, Unamonu si Isit in Egipt, Gungunum si Hamma in Babilon, Axius si Servilia in Roma Antica, Adeodatus si… fecioara Maria in Germania, Gaston si Yvonne in Franta si Toma si Ileana in Romania, 7 povestiri cu 7 capitole fiecare. Si numarul 7 reaparare obsedant in chip de date importante din vietile personajelor; in plus, teoria reincarnarii a lui Aleman – prietenul lui Toma, se bazeaza tot pe magicul numar 7 – de 7 vieti au nevoie sufletele pentru a se regasi.
Ca idee – dragoste, suflete pereche, reincarnare – cartea mi-a placut foarte mult, dar am cateva obiectii – in afara de Toma si Ileana (al saptelea cuplu), povestile celorlalti nu prea le-as considera povesti de dragoste, ci simple intalniri insotite de o chimie puternica si o atractie la fel de puternica pentru ca personajele nu isi consuma povestea de dragostea – totul se petrece din priviri (clar, is eu o insensibila si nu percep nuantele…). Totusi, descrierile lui Rebreanu aluneca pe panta erotica, majoritatea eroilor masculini (daca nu toti, dar nu as baga mana in foc) admirand corpul perfect al eroinelor (mai precis, o carte cu o gramada de descrieri de sani si alte minuni ale corpului femeii).
Nu e o carte pe care sa zic ca o iubesc, dar o consider deosebita, in special din cauza structurii. In plus mi s-a parut extrem de bine documentata si se pare ca am avut dreptate (Rebreanu a mentionat intr-un interviu ca este preferata lui, din tot ceea ce a scris el si ca a studiat sute de carti pentru a reda culoarea locala). As recomanda-o in special pentru povestea dintre Toma si Ileana, unde mi s-a parut ca se simte dragostea lor (chiar trecand peste principiul meu de a nu insela) si am apreciat foarte tare felul in care sunt conturate personajele.
SPOILER Rezumat in cateva cuvinte: Toma se trezeste la spital si se intreaba daca teoria lui Aleman cu privire la reincarnare este adevarata. El a fost impuscat de sotul Ilenei dupa ce i-a prins impreuna. Vedem apoi cum teoria lui Aleman se verifica si lui Toma ii trec prin fata ochilor celelalte 6 vieti si povesti de dragoste neimplinite. (Cea mai interesant expusa mi s-a parut cea a lui Adeodatus cu fecioara Maria – omul efectiv era indragostit de o icoana.) Fiecare capitol se termina cu moartea lui si fiecare incepe cu nasterea lui. In final, Toma din nou la spital, rememoreaza povestea lui de dragoste cu Ileana, decizia de a fugi cu el pentru copilul lor (cu asta m-a dat gata, nu am eu instinct matern, dar tot m-a sensibilizat maxim) si felul in care au fost prinsi de sotul ei si el impuscat de 4 ori. La final, Toma moare. 
Cum am zis si mai sus, structura e superba, geniala si descrierile la fel. Povestile de dragoste nu m-au convins pe mine ca sunt povesti de dragoste, dar merita citita cartea! 🙂

Comments

Oana • April 3, 2011


Previous Post

Next Post

Comments

 1. missioana April 3, 2011 - 15:21 Reply

  Mă bucur că ţi-a plăcut. Şi mie mi-au pus neuronii la treabă numele alea :)) Cât despre specia literară, am mai citit să văd ce spun "criticii" şi cică ar fi roman până la urmă, deşi structura e cum e. Ne pune în dificultate nenea Rebreanu ăsta! 🙂

 2. Oana April 3, 2011 - 20:40 Reply

  Da, am citit si eu diverse pareri, ba ca e roman, ba ca sunt 7 nuvele… mai putin ma intereseaza denumirea :).

 3. Oana Taut April 8, 2011 - 12:59 Reply

  O..da superba carte, am citit-o si eu acum vreo cativa ani..binenteles ca m-a fermecat…Cat despre modul in care alege Rebreanu sa expuna povestea, e ceva caracteristic lui, pot spune ca aproape in fiecare roman al lui a folosit cate o tehnica mai deosebita. Cred ca de asta am si citit cam tot ce mi-a picat in mana, scris de el.

 4. Anonymous April 14, 2011 - 12:16 Reply

  Cele 7 cupluri sunt de fapt unul si acelasi, care se tot reincarneaza de 7 ori…sunt multe detalii care sugereaza ca este vorba de aceleasi 2 suflete de fiecare data 🙂

  V.

 5. Oana April 14, 2011 - 13:43 Reply

  Da, V, complet de acord, cum am zis si eu, e vorba de sufletele pereche. Nu sunt neaparat de acord cu ideea de suflet pereche, dar imi place expunerea lui Rebreanu.

 6. Ce-aș citi: ”Atlasul norilor” | Oana Kovacs
 7. Adam și Eva - Teatrul Național Timișoara | Oana Kovacs
 8. crinutza September 30, 2013 - 13:17 Reply

  E una din cartile mele preferate 🙂

  • Oana September 30, 2013 - 13:43 Reply

   Eu eram asa si asa incantata de carte, dupa spectacol parca o apreciez mai mult.

Leave a Reply