Oana Kovacs

16

5 lucruri pe care n-ar trebui să le auzi la un interviu…

…și dacă le auzi, e mai bine să te-ntrebi dacă vrei neapărat acel job.

sursă foto

Postarea asta e inspirată dintr-o conversație care a readus în prim plan lupta mea cu intervievatorii și din topurile pe care le tot muncesc la job. 🙂

Cei care citesc blogul de ceva timp sigur știu că-s pasionată să scriu de joburi, interviuri și alte bălării din aceiași categorie, așa că azi m-am gândit la 5 chestii care ar trebui să pună pe gânduri un posibil angajat (dacă le aude în cadrul unui interviu).

1. Te-ar deranja să stai peste program uneori? Ăsta e un fel de test al nervilor, din câte am observat. Uneori înseamnă de fapt tot timpul și probabil și neplătit, iar dacă ești mai mămăligă de fel și nu răspunzi hotărât că nu-ți convine, ai cam pus-o, asta dacă accepți jobul.

2. Nu trecem sumele reale în contract, ne înțelegem noi. Ok, poți să te ridici și să pleci. Miroase a țeapă de la o poștă. Închipuieți să ți se promită 2000 de lei, iar la sfârșit de lună să primești… nimic. Cum dovedești că meriți banii ăia?

3. Dacă-ți pleacă colega în concediu, preiei și treaba ei. Dacă tu ai de lucru de abia poți duce, să faci muncă dublă nu-i ușor. I should know from experience! Asta înseamnă multe ore peste program fără niciun fel de beneficiu și practic zero zile libere din cele legale, pentru că vei munci de-ți vor ieși ochii pentru zilele așa-zis libere.

4. Beneficiile le vei afla pe parcurs. Sau nu le vei afla pentru că nu există :D. Așa cum bine zicea cineva pe care nu voi numi, nu doar tu ar trebui să te vinzi firmei, ci și firma ar trebui să ți vândă ție. Dacă te angajezi fără să știi de vreun beneficiu… asta-i probabil pentru că nu există niciunul.

5. Ai de gând să te căsătorești? Continuarea ar putea fi: ai de gând și să faci un copil care să te țină departe de firmă 2 ani??? Un cuvânt: ilegal! Un om de HR nu are voie să-ți ceară detalii legate de viața personală. Chiar dacă nu ești femeie și nu (prea) se pune problema de stat acasă cu un bebe, tot nu-i OK.

Later edit: astea-s din experiența mea, nu-s treburi bătute-n cuie, ca să ne-nțelegem. 😉

Comments

Oana • July 26, 2012


Previous Post

Next Post

Comments

 1. blueroses July 26, 2012 - 08:09 Reply

  Cred ca punctul 4 ar trebui sa fie inainte de 3, astfel unul din “beneficiile” aflate pe parcurs sunt mentionate la 3 :))
  Iar partea ca si firma ar trebui sa se prezinte intr-o lumina buna o fi valabil in alte parti, unde companiile efective ‘vaneaza’ talente … la noi, ne rugam pentru o slujba amarata 🙁
  (un pic amuzant postul tau, dar si tare deprimant 🙂

  • Oana July 26, 2012 - 14:46 Reply

   Sa speram ca se intorc curand vremurile in care firmele ni se vor vinde noua, muritorilor de rand :).

 2. Monica July 26, 2012 - 08:47 Reply

  Mie mi se pare ca cel mai important lucru e sa-ti dai seama daca seful/sefa sunt umani sau niste scortosi. Daca sunt umani si tu esti de treaba si un angajat bun, te vei putea intelege cu oricare dintre aspecte. Deci, un sfat in plus cand te angajezi e sa te uiti la privirea si atitudinea superiorilor si daca exista simpatie, e minunat. 😀

  • Oana July 26, 2012 - 14:48 Reply

   Da, ai dreptate. Doar ca eu am patit-o sa ma angajez dupa un interviu absolut minunat, de unde am plecat plutind. Tipul era pe aceiasi lungime de unda cu mine in ceea ce priveste munca, doar ca uitase sa abordeze alte aspecte, care teoretic le stabilisem cu HR-ul. S-a dovedit a fi groaznic ca sef, desi el ca amic o fi fain, no idea.
   E usor sa discuti cu un om, mai greu e sa muncesti cu el.

 3. Mihaela Alexandrescu July 26, 2012 - 10:01 Reply

  Mai e partea cu “sunteti cam in varsta pentru jobul asta” (patita de o prietena de-a mea de nici mai mult nici mai putin de 33 de ani). Era vorba despre un job la dep. de resurse umane. Genial. Ar trebui sa te bucuri cand NU esti acceptat pe asemenea joburi si in asemenea echipe.

  • Oana July 26, 2012 - 14:48 Reply

   Corect. Unele refuzuri is “blessings in disguise”.

 4. Savoir Faire July 26, 2012 - 20:36 Reply

  Nu am inteles de ce punctul 5 e ilegal.
  El iti cere si tu ii spui doar daca vrei.
  Nu e ca si cum ti-ar pune pistolul la tampla 😀
  Pana la urma e in interesul lor sa plateasca putin si sa castige mult.

  • Oana July 26, 2012 - 22:42 Reply

   Pai e ilegal ca asa zice legea, nu ca am decis eu.

 5. Diana July 26, 2012 - 20:46 Reply

  Mie personal unele mi se par de bun simț.

  Sunt multe joburi unde la anumite momente de timp, din pricina colaborării cu externi, din pricina unor proiecte urgente, șamd. se ajunge la stat peste program. De asemenea, sunt persoane care din diverse motive (au copii, părinți bătrâni în îngrijire), nu pot sta peste program decât extrem de rar. Și atunci trebuie să vezi dacă ai omul potrivit. Dacă tu ai nevoie să stea la 10 noaptea pe Skype cu clientul din America și nu o să poată, trebuie să știi. Clar, corect e să nu se exagereze cu statul până târziu, orele suplimentare trebuie plătite (sau compensate cu liber în altă zi).

  La faza cu munca unui coleg… iarăși, teoretic e absolut normal să asiguri buna funcționare a lucrurilor, înlocuind colegii lipsă. Problema apare în cazul în care persoana care dă sarcinile nu știe să le împartă, nu știe să asigure terminarea din timp a unora, nu știe să prioritizeze sarcinile astfel încât unele să fie amânate și alte rezolvate între ore normale. De multe ori se știe măcar cu câteva zile înainte că vine concediul și managerul sau team leader-ul ar trebui să ia măsurile necesare.

  Acum, faza cu întrebările personale depinde de fiecare. Din punctul meu de vedere mi se pare normal, în anumite situații. În primul rând întrebările despre căsătorie și copil trebuie puse doar dacă e o motivație strictă, nu aiurea. Dacă ești o firmă cu 20 de oameni pe o încadrare, cam nu contează concediul unuia. Dacă ești o firmă cu 2-3 oameni, nu prea ai posibilitatea financiară de a angaja doi ani un înlocuitor… „doare” lipsa. Sau dacă într-o perioadă anume trebuie realizat un task important. Dar atunci spui spui: „Noi avem nevoie de un om care să fie disponibil în următorii doi ani. Crede-ți că sunteți omul potrivit?” sau „Suntem o companie în care apar călătorii de serviciu lungi, pe neașteptate și am prefera o persoană care are această disponibilitate.”, etc.

  La faza cu plata și beneficiile pe parcurs clar e dubios și în cazul unei firme serioase, unde chiar ai o stabilitate și o șansă de dezvoltare nu vezi „clauze” din astea.

  • Oana July 26, 2012 - 22:46 Reply

   Diana, teoretic is de bun simt, dar daca te lovesti de unele chestii la fata locului, constati ca situatia nu-i chiar roz.

 6. Sorin July 27, 2012 - 05:09 Reply

  Legat de relatia angajat – sef si de punctul unu cu statul peste program mi-am amintit un banc.

  Coboara seful in fata biroului sau intr-un BMW printre ultimele modele.
  Un angajat apropiindu-se de masina si admirand-o ii spune: ” Frumoasa Masina !”
  Iar patronul ii spune: “Daca vei sta mai mult peste program, daca vei lucra si mai mult, la anul ai sa ma vezi intr-o masina si mai frumoasa ca aceasta”

 7. Savoir Faire July 27, 2012 - 09:38 Reply

  @Sorin
  😆

 8. Andra July 27, 2012 - 12:38 Reply

  Foarte interesante punctele descrise de tine. E bine de stiut pe viitor.

 9. joe August 5, 2012 - 09:08 Reply

  La noi, trebuie musai sa fii rezistent la stres. Se stie ce loc de munca e ala care iti cere sa te stresezi. Dar la noi se accepta si asta si daca il intrebi pe unul de ce accepta asemenea conditii, se enerveaza pe tine si iti spune ca tu nu stii nimic, ca el e matur si asa e viata dom’le…

Leave a Reply