Oana Kovacs

5

De 3 ori R

Singura chestie care mă amuză (oarecum…) la criză e faptul că văd oameni din toată lumea cum adoptă noi obiceiuri pe motiv că-s bio sau eco, obiceiuri pe care românii le aveau de mult timp, în principal pentru a economisi. Un exemplu bun e cel cu apa, pe care nu o lăsăm (sau cel puțin așa ar trebui) să curgă.

Și pentru că la ex-jobul meu am abordat în diverse articole conceptul celor 3 R, m-am gândit că ar fi drăguț să vă povestesc și vouă despre asta, că-i și interesant, și util.

Cei 3 R sunt (în ordine alfabetică): Recycle, Reduce și Reuse.

sursă foto

Dar să îi iau pe rând:

Recycle

Îmi place să cred și vreau să cred că reciclarea nu e un subiect nou pentru nimeni. Sunt o grămadă de chestii care se pot recicla, una din cele mai importante e hârtia. Decât să aruncați hârtia, încărcați-o frumos în mașină și mergeți cu ea la un centru de reciclare. În Timișoara se mai dădeau uneori și bani pentru chestia asta (pe kilogram am impresia). La reciclat se poate duce și fier și sticlă, fel de fel de obiecte. Față de alte țări, România stă prost de tot la capitolul reciclare, dar sper să ne mișcăm și noi ușurel într-o direcție mai… verde.

Reduce

Reduce se referă la a reduce gunoiul pe care îl producem. Asta înseamnă să nu mai cumpărăm produse cu super ambalaje care se aruncă de fapt, ci din cele împachetate discret. Să nu mai cumpărăm orice prostie pe care o folosim o singură dată și apoi o abandonăm, ci să împrumutăm, să nu cumpărăm ziare sau reviste, ci să citim online. Ați prins idea. Îmi place și mie, cu excepția faptului că nu mă las de dat bani pe cărți, I just love them și nu-mi surâde să citesc de pe Kindle sau alt gadget.

Reuse

Cu Reuse mi se pare de-a dreptul simplu și economic. Ideea e să nu plătim pentru plase la Kaufland, Real, Billa and so on, ca să le aruncăm după ci să folosim plase de pânză, care rezistă pe termen lung. În multe magazine am văzut chiar și de vânzare. Cică-s și eco, deci numai bine. Să nu folosim pahare de plastic sau hârtie pentru cafea ci un tumbler, să nu aruncăm plasele de cadouri, ci să le dăm mai departe (să nu ziceți că nu faceți așa că nu vă cred :D), să nu aruncăm hainele, ci să le donăm și tot așa. Reutilizăm tot ce se poate și o dată e bine că economisim bani și încă o dată e bine că nu mai producem atâta gunoi.

Greu de făcut? Eu zic că nu. Și ca să ofer și exemplu personal, pot să vă povestesc că până acum am reciclat hârtie și tot felul de fierătanii, evit să cumpăr chestii super ambalate (și pentru că-s leneșă și n-am chef să duc de 10 ori pe zi gunoiul :D) și am plase de cumpărături din bumbac (cred că bumbac e). Sunt convinsă că se poate mai bine, așa că lucrez la asta.

Dacă voi aveți idei faine și simple pentru vreunul din cele 3 R-uri, nu vă jenați și spuneți-mi-le și mie. 🙂

Comments

Oana • November 23, 2012


Previous Post

Next Post

Comments

 1. joe November 23, 2012 - 11:25 Reply

  Eu vad altfel. Ordinea e Reduce-Reuse-Recycle.

  Adica Redu uzura unui produs. Nu mai lasa televizorul aprins cat nu trebuie, nu mai arunca telefonul mobil de colo colo ca apoi sa ajunga zgariat sau stricat, samd. Apoi Refoloseste-l! Romanul are un obicei prost sa se uite la vechiul produs si sa-l arunce cu totul, in loc sa-i repare ceva, sa-i cumpere o baterie noua, samd. In diagrama ciclului de viata a unui produs, aceasta etapa se numeste Mentenanta. Last but not least, Recicleaza! Aici ar trebui ceilaltii sa ne ajute. Sa avem unde sa aruncam bateriile vechi, sa avem promotii in magazine gen “da-mi aragazul tau vechi si cumpara-ti unul nou cu reducere”, samd.

  • Oana November 23, 2012 - 13:07 Reply

   Eu nu spuneam ca trebuie neaparat in ordinea asta, dar e bine ca ai scris.

   • joe November 23, 2012 - 13:14 Reply

    Nu m-am jenat si ti-am scris 😉

  • Andra November 23, 2012 - 18:49 Reply

   Da se fac si la noi chestii de genu, doar ca nu foarte des si nici nu se face publicitate cum trebuie. De exemplu, in primavara, bunica-mea si-a luat de la altex frigider nou, dand la schimb vreo 5 aparate vechi, unu al ei si restul adunate de pe la vecini, pentru fiecare primind 100 ron reducere.
   Si locuri de colectat bateriile sunt cam in toate magazinele mari si in unele scoli. Am vazut eu.
   Plus ca mai nou toate blocurile au pubela speciala pentru materialele reciclabile.
   Nu e foarte mult, dar e un inceput. Si oricum, principal e sa inceapa oamenii sa si practice. Ca degeaba am avea cele mai performante centre de reciclare daca nimeni nu ar recicla.

   • Oana November 23, 2012 - 21:46 Reply

    La noi in bloc cel putin nu selecteaza nimeni gunoiul, dar ce e cel mai aiurea e ca oricum se arunca la gramada de catre gunoieri.
    Bateriile le ducem si noi in magazine intotdeauna.

Leave a Reply